keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Delirium- Rakkaus on harhaa



Lauren Oliver- Delirium- Rakkaus on harhaa

Tämän kirjablogin pitämisen voin helposti aloittaa kirjalla, jonka luin vähän aikaa sitten. Kyseessä on Lauren Oliverin Delirium- rakkaus on harhaa.

Olin kuullut kirjasta monesta paikasta ja jo nimi herätti kiinnostukseni. Ensinnäkin Delirium kuulostaa jotenkin viehättävältä (vaikka sanan merkitystä tutkittuani se ei sitä todellakaan ole) ja kirjan ns. suomennos ”rakkaus on harhaa” saa minut heti kiinnostumaan.
Takakannessa lupaillaan myös hyvää. Millaista on elämä yhteiskunnassa jossa rakastuminen on rikos ja kiellettyä?
Varsinaisesti kielletty rakkaus on kirjallisuudessa paljon käsitelty aihe, mutta Lauren Oliver on kirjoittanut sen hieman eri lailla. Kyseessä ei suinkaan ole sukujen viha, eri ”lajien” mahdoton rakastuminen vaan ylipäätään rakastumisen vääryys ja valheellisuus.

Kirjan päähenkilö Lena on 17-vuotias, tavallinen tyttö joka odottaa vuoroaan proseduuriin, ”leikkaukseen” jonka jälkeen ihminen ei tunne rakkautta.
Alku sujuu odotetulla tavalla, mutta kuinkas ollakaan kuvioihin tulee mukaan salaperäinen Alex, joka saa Lenan pään pyörälle.

Kirjan juoni noudattaa pääpointeissaan tuttua kaavaa, mutta kliseet on saatu mainiosti kesytettyä ja niihin on tuotu uusia ulottuvuuksia.
Itse kirjan ympäristö on uudenlainen, eikä mikään tyypillinen suurkaupunki ostareineen ja pilvenpiirtäjineen. Siinä on idyllistä satamakaupunkia yhdistettynä kuitenkin keskustan vilinään ja myös luonnon läheisyyteen.

Kirjan tunnelma on hyvin moniuloitteinen. Välillä se on hyvinkin hauras ja surullinen, välillä vahva ja kaunis. Joissain kohdissa sen suoraviivaisuus ja ennalta-arvattavuus menee melkein ärsyttävyyteen asti, mutta kokonaisuudessaan kirjaa ei voi vihata.
Siihen ei ehkä rakastu, mutta siitä ei voi olla pitämättä kun siihen tutustuu.
Loppuratkaisu oli kauhea. Toisaalta se oli hyvä, sillä se oli todellakin odottamatonta, toisaalta huono sillä tämä kirja olisi ansainnut onnellisen lopun. Mutta onneksi helpotusta on luvassa, sillä tämähän on vasta trilogian ensimmäinen osa. Ehkä seuraavissa osissa on onnellisempi loppuratkaisu.

Kirjaa tahdittavat asialliseen muotoon puetut hienot lainaukset tulevaisuuden ihmisten raamatusta; ”Shhh” kirjasta.

Tähän kirjaan kannattaa tarttua jos pitää scifistä tai yleisesti vähän erilaisista rakkaustarinoista. Aivan nuorille sitä en kuitenkaan suosittele, sillä jotkut kirjan kohdat olivat hieman rankempaa tekstiä. Siitä syystä tämä varmaan löytyykin aikuisten osastolta.

Pisteitä kirja saa 8/10


________________________________________________

Pitkään mietin tällaisen kirjablogin perustamista ja nyt sain viimein aikaiseksi aloittaa.
Enemmän tämä on varmaan sellaista henkilökohtaista juttua, mutta toivottavasti pidätte!